сряда, 22 февруари 2012 г.

Най-малката държава в сета!




  Княжество Сийленд. Това е най-малката държава в света. Намира се в Европа, разположена е на британска, военно-морска платформа, площта на княжеството е 550 кв.м, а постоянните жители са 5ма души. Въпреки това княжество Сийленд има собствено знаме, герб, валута, конституция и отговаря на всички изисквания за държава, според конвенцията от Монтевидео, за правата и задълженията на държавите.

  По време на Втората световна война английското правителство построява отбранителни кули, около устието на р. Темза, снабдени с оръдия, радио локатори и прожектори. Целта е да не се допускат немските бомбардировачи до острова.

  През 60-те години на XX в. изоставените военни сдания се превръщат в дом за много пиратски радио-станции, излъчващи музиката на Бийтълс и други "бунтарски" групи. На една такава платформа се настанява и Пади Рой Бейтс (Paddy Roy Bates) - бивш военен, от британската армия, който избира въпросното съоръжение за база на своето радио - ”Britain’s Better Music Station”. Той заживява там със семейството си.

  През 1967 г. в Англия се приема закон срещу пиратството и започва закриване на пиратските радиостанции. Бейтс решава да се посъветва със свой приятел - юрист, относно това как би могъл да запази радиостанцията си. Приятелят му го съветва да обяви мястото за собствена, независима държава, със собствени закони, като естествено пиратството няма да бъде забранено. Пади така и постъпва - обявява независимост, а самата морска база - за суверенно княжество Сийленд (Principality of Sealand). Провъзгласява себе си за княз Рой I, а съпругата си Джоан - за принцеса. Синът им Майкъл става принс и престолонаследник на княжеството.

  През следващата 1968 г. към княжеството приближават сили на британския морски флот. Поданниците на Сийленд, обаче отговарят с изстрели във въздуха. Военните нямат заповеди да използват сила, понеже Бейтс е уважаван, военен офицер. И така корабите се връщат към брега. Тъй като Рой I е английски гражданин, той бива съден. На 25.11.1968 г. съдът се произнася в негова полза. Мотивите са, че княжеството се намира извън териториалните води на Ангия. Така на практика съдът признава новата държава.
  В годините след основаването си княжеството се сдобива с конституция от седем точки, знаме, герб, химн, собствени пощенски марки, официална валута (сийлендски долар) и паспорти.Събират се и поданици, повечето от които същевременно са и армията на микро-княжеството (това са предимно бивши-военни, приятели на Рой, както и хора от тъмния бизнес, избягващи плащането на данъци).

 
  В историята на Сийленд има и война. През 1978 г. княжеството влиза във война с Германия и Холандия. Няколко холандци са наети от германския бизнесмен и премиер на княжество Сийленд - граф Александър Готфрид Ахенбах, за да превземат държавата, като отвлекат престолонаследника. Те обаче срещат отпор и дори са взети за заложници, заедно с граф Ахенбах.
  
  Правителствата на Холандия и Германия започнват действия за освобождаването на своите граждани. Те искат от Англися да помогне и да се намеси. От островът им отговарят, че нямат правомощия и за доказателство цитират съдебното решение от 25.11.1968 г. Така в знак на признаване суверенитета на Сийленд, Германия изпраща дипломат в княжеството, който преговаря за освобождаването на военнопленниците. Рой I освобождава холандците, тъй като войната е свършила и трябва да се съобрази с изискванията на Женевската конвенция. Граф Ахенбах, обаче не е освободен веднага, тъй като той е със сийлендски паспорт и трябва да бъде съден.

  Графът продължава да създава проблеми на Сийленд и след освобождаването си. Той започва да издава фалшиви сийлендски паспорти, с които в последствие се извършват множество престъпления, в това число и убийството на Джани Версаче.

  През 1987 г. Англия се опитва да присъедини Сийленд към територията си, като обявява разширение на териториалните води с 12 мили, по този начин княжеството става част от Англия. В отговор княз Рой I също обявява на свой ред разширение на териториалните води,на Сийленд с 12 мили, което означава, че част от Англия става част от Сийленд. Двете страни избягват военен конфликт, като поделят териториалните си води, съобразно международната практика.

   На 23.06.2006 г. късо съединение причинява пожар. Така княжеството влиза в историята като първата държава, изгоряла при пожар. Пожарът се погасява от английската пожарна, като това струва много скъпо на княжеството и то е обявено за продан.

Княз Рой I с принцеса Джоан
  Основният ресурс на държавата е основаната от принц Майкъл компания "ХейвънКо", която предлага хостинг на уеб-сървъри и офшорни операции.

  За управлението на Сийленд в момента се грижи принц Майкъл, тъй като поради здравословни причини Рой и Джоан прекарват по-голяма част от времето си в Испания. Принц Майкъл, който вече е надхвърлил 50-те, е баща на две деца – принц Лиъм и принцеса Шарлот,бъдещите наследници династията на Бейтс.


2 коментара:

Анонимен каза...

че тя нашата къща в чепинци е на по голяма квадратура,сега и аз ли да си ушия собствено знаме?

Unknown каза...

Ако земята не е в границите на Българя.