четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Мишел Петручани - биография I част


    Превод от статия на 
 www.jazzprofessional.com

 
  Мишел Петручани (Michel Petrucciani) е роден в италианско семейство на музиканти, в град Монпелие, Франция. Като дете е свирил на барабани, заедно с баща си Тони (китарист) и брат си Луис (басист).
  
   По рождение Мишел страда от болестта osteogenesis imperfecta, позната още като „стъклени кости” – заболяване, което спира растежа (бил е висок под 1 метър и е тежал 22-23 кг.) и отслабва костите.

   На 4-годишна възраст Петручани открива пианото. Една вечер, гледайки за пръв път изпълнение на Дюк Елингтън по телевизията, малкото момче казва: „Искам да свиря така!”. Същата година, малкият Мишел получава пиано – играчка за Коледа. Като я видял той взел чук и счупил играчката на парчета, след което казал: „Искам истинско пиано!”. Тогава баща му Тони купува старо, раздрънкано пиано, на което прави приспособление, с което синът му да може да стига педалите. Петручани учи пиано в продължение на 8 години, след което насочва вниманието си към джаз-музиката, тъй като обича да импровизира и да създава своя, собствена музика. След като навършва 30 години, малкият-голям пианист отдава почит на човека, който пръв му дава вдъхновение и любов към пианото, в солов албум, наречен Promenade With Duke. По-късно, през 1992 г. Мишел прави турне, заедно със своя баща, наречено „Like Father, Like Son”, с което иска да покаже обичта и признателността към човека, който му е помагал най-много.

   На тринадесет годишна възраст, Петручани изнася първият си концерт на Cliousclat Festival. Поради болестта си той е занесен на ръце до сцената, където свири на роял, с приспособленията, с които може да натиска педалите. Заболяването не засяга ръцете на музиканта и той свири  с удивителни енергия и ентусиазъм. Организатор на фестивала е американския тромпетист Кларк Тери, който се нуждае от пианист. Когато Петручани му предлага услугите си, Тери помислил, че това е шега и казал: „Свири блус.” Пианистът веднага засвирил. Като чул музиката Кларк Тери прегърнал радостно Мишел. Това е моментът, в който започва кариерата на Мишел Петручани.
  
                                                                         Следва продължение.

Няма коментари: