понеделник, 9 април 2012 г.

Синхронизиране на Windows и MAC OSX


  Как може да се синхронизират контактите и календара на MAC OSX с някой софтуеър за PC? Начина, който аз открих е посредством Google акаунт.

  За добро или лошо Google става все по-глобална компания, в областта на интернет. Благодарение на това този начин за синхронизация на данните, между двете операционни системи е възможен.

  Първо трябва да се създаде акаунт в Google Mail, който дава достъп до всички услуги на компанията, за регистрирани потребители. По този начин се създава автоматично и акаунт в Google Calendar.
  В MAC свързването става лесно (както винаги):

-     iCal се синхронизира посредством създаването на нов акаунт (този, в Google). Важно е да се знае, че в полето “Account type” трябва да се избере “Automatic”. За полетата “User name” и “Password” е ясно.
  
 -   Adress Book се настройва, посредством менюто “Account”, намиращо се в “Preferences”, където се слага отметка на “Synchronize with Google”, а в конфигурацията се пишат пак въпросните потребителско име и парола. Синхронизацията става посредством “iSync” бутона, намиращ се в меню бара ма MAC-а.

  В Windows за целта избрах услугите на Mozilla Thunderbird:

-   За календар използвам добавката за Thunderbird – Lighting. За да се инсталира се влиза в меню Инструменти – Добавки. В отворилият се нов прозорец трябва да се намери Lighting и се натиска бутона за инсталиране. След като Thunderbird бъде рестартиран – приложението е инсталирано. Следват настройките за синхронизиране с Google. Влиза се меню Файл – Нов – Календар. Слага се отметка на „На сървър”, за формат се избира “CalDAV”, а за местоположение - https://www.google.com/calendar/dav/username@gmail.com, като “username” трябва да бъде заместено с конкретното потребителско име. Потребителското име и паролата са ясни.

- Синхронизирането на адресната книга става посредством Google Contacts добавката. Инсталира се по същия начин, както и Lighting и след рестартиране на мейл клиента папката, с всички контакти от Google е импортирана в адресната книга.

  Това е начинът, който открих за себе си и не претендирам, че е най-елементарен! Надявам се с тази информация да съм бил полезен!

Няма коментари: