сряда, 23 май 2012 г.

Най-известната тайна

  Този оксиморон е напълно реален. Тук става въпрос за една българска и по-точно бургаска действителност. 
  Колко хора са чували името "НЕФТОХИМИК"? Колко хора помнят успехите на този отбор? Колко хора помнят радостта, която той носеше на бургазлии, през 90те години? Това са все неща, които бургазлиите помнят. НЕФТОХИМИК бе отборът, който играеше най-красив футбол, на най-красивия стадион. НЕФТОХИМИК диктуваше модата в българския футбол. Т. нар. "столични грандове" редовно губеха двубоите си с НЕФТОХИМИК. И ако досега казаното е в минало време, то ето нещо, което не се е променило до днес - НЕФТОХИМИК е най-успелият бургаски отбор. Повечето, от гореизброените факти се знаят от спортната общественост в България, както и от повечето бургазлии. 
  До тук всичко е ясно. Но сега следва същината на проблема. Какво се случи с НЕФТОХИМИК? Съществува ли НЕФТОХИМИК все още? Къде НЕФТОХИМИК играе домакинските си мачове? Защо стадион "НЕФТОХИМИК" е пребоядисан в синьо? Защо ПСФК Черноморец Бургас играе на стадион "НЕФТОХИМИК"? Защо НЕФТОХИМИК не играе на стадион "НЕФТОХИМИК"? Защо играчите и школата на НЕФТХИМИК станаха притежание на ПСФК Черноморец Бургас? Как така НЕФТОХИМИК има два загубени баража за влизане в А група? Защо след втория бараж отборът започна да играе във В група? За някои хора това са много неудобни върпоси, поради което се прави всичко възможно те да бъдат потулвани. Не е нормално факти, само от преди няколко години да бъдат "забравени". В Бургас се случи така, че най-тъжната част от историята на зеления отбор се превърна в една изкуствено създадена тайна. Нещо, което бе публично известно се превърна в тайна. И за тези, които все още твърдят, че не знаят отговорите на горепосочените въпроси искам да спомена няколко имена: Митко Събев (Главен виновник както за съдбата на НЕФТОХИМИК, така и за плачевното положение на футбола и футболните отбори и съоражения в Бургас.), Йоан Костадионв (Бившият кмет на Бургас от сърце и душа помогна за закриването на НЕФТОХИМИК, за сметка на бившия отбор Вихър Айтос и настоящ ПСФК Черноморец Бургас.), Пламен Киряков (Човек, който феновете помнят, като най-некадърният президент на отбора. Киряков доведе отбора до изпадане в Б група.) Красимир Балъков (Бившият треньор на ПСФК Черноморец Бургас, в безсилието си да направи силен отбор, с многобройна публика реши да инициира закриването на НЕФТОХИМИК.)
  В този момент много бих искал да попитам община Бургас и в частност кмета Д. Николов какво стана с обещанието, че НЕФТОХИМИК ще играе на стадион "НЕФТОХИМИК" и защо отбори като Ботев и Етър имат 100% подкрепа от общините си, а НЕФТОХИМИК не? С какво НЕФТОХИМИК заслужава по-малка подкрепа от един айтоски отбор, присвоил всичко, което има именно от НЕФТОХИМИК?"
   Всъщност тайна няма. Има много въпроси, чиито отговори са ясни, но никой не смее да изкаже на глас. Проблемът е, че тези, които публично трябва да дадат тези отговори се крият в миши дупки, защото както много други проблеми в България и тези е по-удобно да се потулят. На скоро чух една мисъл, която много ми хареса: "В развитите държави, от които трябва да взимаме пример са осъзнали, че най-важни са хората. Затова тези държави са толкова развити." В България все още този факт не е осъзнат. В Бургас пък е абсурдно дори да се мисли за това. Нелогично е отборът с истинска публика и повече фенове да играе в покрайнините на града, на стадион, който доказа, че е опасен за футболистите, а един изкуствен отбор, с малобройна публика да домакинства на стадион "НЕФТОХИМИК".

Няма коментари: